BuzzadorBLOG

söndag 8 februari 2009

Recept hemlagad pasta och currygryta














Hemlagad äggpasta (3-4 porti
oner)

2 medelstora ägg

2 msk vatten

2 msk olja


2 krm salt

2 dl(130 g) durumvetemjöl

2 dl (120 g) kärnvetemjöl


1. Rör i hop ägg, vatten och olja i en skål eller i en matberedare /köksmaskin. Tillsätt salt och arbeta in det mesta av mjölet, lite i taget.

2. Tag upp degen på mjölat bakbord o
ch fortsätt knåda den för hand ca 10 min eller i maskin ca 5 min till en smidig och elastisk deg. Tillsätt ev mera tills degen känns fast. rulla degen till en boll och låt den vila övertäckt ca 30 min.

3. Platta och kavla ut degen på mjölat bord. Dela den gärna i mindre bitar så går det lättare att kavla ut till tunna kakor. Vänd ofta och mjöla kaveln noga. Skär ut olika former eller använd en pastamaskin.

4. Mjöla pastan lätt och lägg ut den på en ren handduk. Låt den torka till något på ytan.

5. Lägg pastan i rikligt med kokande lättsaltat vatten. Rör om försiktigt då och då. Koka 3-5 min. Koktiden beror på degens tjocklek, men pastan ska kännas al dente, dvs vara lagom mjuk men med lite tuggmotstånd.

6. Häll av vattnet och servera genast.















Currygryta 4 pers

1 kg räkor med skal


1 stor gul lök (100 g)

ev 1 vitlöksklyfta

1 gul paprika

2 tsk curry

2 förpackningar krossade tomater (375 g per förpackning)

2 krm salt

1 tsk paprikapulver

2 msk matolja


1. Skala räkorna. Skala och hacka löken och vitlöken. Kärna och strimla paprikan.

2. Fräs curryn i oljan . Lägg i lök och paprikan. Låt fräsa på svag värme några minuter.

3. Tillsätt tomat krossen och krydda med salt och paprikapulver. Låt koka ca 5 min.

4. Blanda i räkorna och låt det bli varmt.

5. Servera med pasta eller ris.





Den färdiga rätten

1 kommentar:

Anonym sa...

mmm Gott :)